Tiina Rajamäki: Vieras maisema

Tampereen yliopiston kirjallisuudenopiskelijoiden vuosittain jakaman Tiiliskivi-palkinnon voitti 2018 Satu Vasantolan teos En palaa takaisin koskaan, luulen. Kyseistä teosta en ole vielä lukenut (aion kyllä), mutta sen sijaan yhden finalistiteoksen ostin palkinnonjakotilaisuudessa kotiin viemisiksi. Kyseinen finalisti on Tiina Rajamäen esikoisteos, novellikokoelma Vieras maisema. 

53vierasmaisema

Tiina Rajamäki: Vieras maisema
Teos 2018
Sivuja: 139
Kansi: Sanna-Reetta Meilahti
Ostin juuri

Pidän novelleista, ja haluaisin lukea niitä paljon enemmän kuin tällä hetkellä luen. Novellikokoelmat eivät kuitenkaan yleensä saa samanlaista näkyvyyttä kuin romaanit, joten ne usein jäävät lukulistallani kiinnostavien romaaniuutuuksien jalkoihin. Siksi siis päätin ostaa kaikista mahtavista Tiiliskivi-finalisteista kotiin juuri tämän teoksen.

Kokoelma koostuu kymmenestä novellista, joista niminovelli Vieras maisema on sijoitettu viimeiseksi. Teoksen punaisena lankana kulkevat ennen kaikkea ihmissuhteet, joiden kiemurat ovat jokaisessa novellissa enemmän tai vähemmän keskiössä. Novellit ovat tuokiokuvauksia, avoimia tunnelmapaloja ja lyhyitä kurkistuksia päähenkilöiden elämiin. Nämä elämät eivät ole toistensa kaltaisia, vaan jokainen täysin omansa. Kuitenkin päähenkilöitä yhdistää tietynlainen irrallisuus ja ulkopuolisuus, joka toistuu novelleiden yleisessä tunnelmassakin. Halu päästä yhteyteen toisten ihmisten kanssa on suuri, , mutta jokin, kenties menneisyyden haamut ja edellisen elämän paino, pitää heidät irrallaan ympäröivästä todellisuudesta ja siinä elävistä ihmisistä.

Kauniit, lyhyet ja kaihoisat novellit ovat miellyttävää luettavaa, joihin tiedän palaavani vielä useasti. Suosittelen lämpimästi lyhyen tekstimuodon ystäville.

Teoksesta on kirjoittanut myös Tuijata Kulttuuripohdintoja-blogissaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: