Walter Moers: Rumo Ylämaailmassa ja Rumo Alimaailmassa

47rumo

Walter Moers: Rumo Ylämaailmassa ja Rumo Alimaailmassa
(Rumo & Die Wunder im Dunkeln)
Otava 2005 ja 2006 (2003)
Suomennos: Marja Kyrö
Sivuja: 414 ja 338
Veljen hyllystä

Hyvää alkanutta vuotta 2019! Tällä kertaa esittelen joululomalla veljeni hyllystä löytyneet kaksi kirjaa.

Rumo on saksalaisen kirjailija ja sarjakuvataiteilija Walter Moersin nuortenkirja, joka sijoittuu Zamonia nimiseen fantasiamaailmaan. Samaan maailmaan sijoittuu moni muukin Moersin teos, esimerkiksi Kapteeni Sinikarhun 13 1/2 elämää. Kirjat ovat kuitenkin itsenäisiä kokonaisuuksia, eivätkä muodosta toisinaan jaetuista henkilöhahmoista huolimatta yhtenäistä kirjasarjaa, vaan ovat kuulemma jopa tyyliltään ja tunnelmaltaan toisistaan eroavia.

Suomessa Rumo on julkaistu kahdessa osassa, Rumo Ylämaailmassa ja Rumo Alimaailmassa, mutta saksankielinen alkuteos ja kaikki muut löytämäni käännökset ovat yhtenä kirjana. Ehkä Otavalla ajateltiin, että vajaa 800-sivuinen järkäle pelästyttäisi kohderyhmän, eli nuoret. Täytyy kuitenkin sanoa, että kahtia jaettuna ensimmäisen kirjan loppu on varsin töksähtävä, ja teoksen rakenne kärsii. Suosittelen siis lukemaan kirjat mahdollisimman yhteen pötköön, ja kuvittelemaan ne yhdeksi. Yksinkertaisuuden nimissä minäkin kohtelen Rumoa yhtenä teoksena.

Kuten sanoin, kyse on nuortenkirjasta, mutta Otava ehdottaa teosta myös lastenkirjaksi. Sarjakuvamainen ja varsin humoristinen kuvitus ehkä ohjaakin nuoremman yleisön suuntaan, mutta itse sisällön puolesta en itse tätä lasten osastolle laittaisi. Rumon seikkailut ovat nimittäin varsin väkivaltaisia heti alusta alkaen. Tappeluita, sotia, ja kidutusta kuvaillaan tarkasti, ja yleistunnelma on huumorista huolimatta yllättävän synkkä. Piirrokset keventävät tekstin tunnelmaa, sillä esimerkiksi monet henkilöhahmot näyttävät vähemmän kammottavilta kuin kuvauksensa antavat olettaa. Tekstin ja kuvien tasapaino onkin jännittävä osa teosta, ja kuvat toimivat tärkeänä huumorin lähteenä.

 

Pääpiirteissään Rumon juoni on nuortenfantasialle tyypillinen sankarin kasvutarina romantiikalla maustettuna. Juonikuvioiden tyypillisyys ei kuitenkaan haittaa, sillä Zamonia on varsin omalaatuinen fantasiamaailma. Sitä asuttavat monet lukijalle muista yhteyksistä tuntemattomat olennot, kuten wolpertingit (eräänlaisia sarvekkaita koiria), kaukkangerit (ihmisenkaltaisia?), verikinkut (kahdella jalalla käveleviä sikoja) ja haikalamadot (madon ja hain sivistynyt risteytys), joilla kaikilla on omanlaisensa kulttuurit ja historiat. Jos maailmaan tutustumisen lisäksi juonen seuraaminen vaatisi erityistä ponnistelua, olisi lukukokemus ehdottomasti vähemmän sujuva.

Alussa Rumo on vain pieni nimetön wolpertingin pentu kaukkangerien kylässä, ja elämä on helppoa ja pehmeää. Kaikki loppuu, kun kykloopit hyökkäävät kylään ja ottavat sekä kaukkangerit että Rumon vangeikseen ja vievät vaeltaville paholaiskallioille. Kykloopit pitävät vankeja ruokavarastonaan, josta aina nälän tullen popsivat jonkun elävältä. Mitä enemmän ruoka huutaa ja sätkii, sitä parempaa se kyklooppien mielestä on. Kyklooppien vankina Rumo tutustuu haikalamato Smeikiin, joka antaa Rumolle nimen ja alkaa opettaa tätä. Wolpertingeja on nimittäin kahden laisia: villejä ja sivistyneitä. Villit ovat enemmän tavallisen koiran kaltaisia, mutta sivistyneet, jollainen Rumokin on, kävelevät kahdella jalalla, osaavat puhua ja käyttäytyvät muutenkin kaikin tavoin kuin sivistyneet Zamonian kansalaiset. Smeik kertoo Rumolle myös Zamonian historiasta: taisteluista ja sankareista. Rumo innostuu. Tästä alkaa seikkailu, joka vie Rumoa ja tämän ystäviä ympäri Zamoniaa. Aluksi teos etenee leppoisasti, pitkiäkin aikaharppauksia ottaen, mutta sekä tunnelma että tempo tiivistyvät loppua kohden.

Rumo on mielestäni omalaatuisuudessaan yksi parhaista nuortenkirjoista, joita olen koskaan lukenut. Voin suositella sitä varauksetta niin nuorille kuin aikuisillekin, erityisesti fantasian ystäville. Aion ehdottomasti tutustua kirjailijan muihinkin suomennettuihin teoksiin.

Rumosta muissa blogeissa:

Kirjavinkkari
Maailma on sana. (Rumo Ylämaailmassa)
Maailma on sana. (Rumo Alimaailmassa)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: