Tuntematon Kimi Räikkönen

43Kimi

Tuntematon Kimi Räikkönen
Kari Hotakainen
Siltala 2018
Sivuja: 269
Isän hyllystä

Kerrankin kun keksin isälle hyvän joululahjan, se rontti menee ja ostaa sen omin päin! No, sen on tehnyt myyntiluvuista päätellen muutama muukin. Maailmankuulun formulakuskin elämäkerran odotetaan olevan suomessa vuoden myydyin kirja, ja maailmallakin riittää kysyntää. Kotimaan suosiota tuskin vähentää se, että kirjoittaja sattuu olemaan suosittu ja Finlandia-palkittu Kari Hotakainen.

En lue paljoa elämäkertoja. Olen lukenut Dalai Laman, Jim Morrisonin ja Salvador Dalin elämäkerrat, ja se siitä. Tavallisen suomalaispojan päätyminen maailmanluokan formulakuskiksi (erityisesti Hotakaisen kirjoittamana) kuitenkin kiinnosti sen verran, että lainasin kirjan isältä. Olen katsellut formuloita pienenä isän kanssa, ja nykyisinkin tiedän Kimi Räikkösestä ja formuloista enemmän kuin vaikkapa Teemu Selänteestä ja jääkiekosta. Mikään superfani en kuitenkaan ole.

Voiko elämäkertaa kirjoittaa ihmisestä, jolla on vielä lähes puolet elämää elettävänä? Hotakaisen mielestä ei, ja hän käyttääkin mieluummin termiä ihmiskirja. Tässä ihmiskirjassa näkyy selvästi kirjailijan oma ääni, humoristinen, pohdiskeleva ja kyseenalaistava. Se poikkeaa virkistävästi toimittaja-kirjailijoiden kirjoittamista elämäkerroista, joissa tekijyys on usein häivytetty taka-alalle. Monien Hotakaisen muiden teosten tavoin tämäkin on viihdyttävää ja sujuvaa luettavaa. Hotakaisen lakoninen huumori tuntuu sopivan hyvin yhteen Räikkösen persoonallisuuden kanssa, mikä tekeekin lukemisen erityisen miellyttäväksi. Lisäksi luvut ovat sopivan lyhyitä, ja kuvia Räikkösen elämän varrelta on runsaasti.

Tätä kirjaa lukeakseen ei tarvitse olla formulatietäjä, sillä pääpaino on lajin sijaan ihmisessä, ammatin sijaan persoonassa. Kimistä rakentuu kuva tavallisena suomalaisena miehenä, joka vain haluaa ajaa kilpaa ja on todella hyvä siinä. Pussikaljoittelu kavereiden kanssa saa vain helposti erilaiset mittasuhteet, kun raha ei enää rajoita ja helpoin kulkuväline on kaverin luota toiselle on toisinaan vuokralentokone. Tärkeitä asioita Kimille ovat luottamus ja perhe. Hyvin tavallista, suomalaista ja samaistuttavaa. Räikkösen elämän yksityiskohtia en lähde avaamaan tässä, sitä ovat iltapäivälehdet tehneet enemmän kuin tarpeeksi.

Teos ei etene täysin kronologisesti kohteensa elämän mukaan, vaan vaihtelee perinteisen elämäkerronnan ja Hotakaisen aineistonkeräyskokemusten, yleisen pohdinnan ja suorien haastattelujen välillä. Tärkeässä roolissa ovat Kimin haastattelujen lisäksi hänen ystäviensä, sukulaistensa ja työtovereidensa kertomukset. Sillä, kuten Hotakainen sanoo:

Ihminen toteutuu teoissaan, puheissaan, eleissään ja suhteessa toisiin. Ihminen voi kertoa millainen hän on, mutta silloin äänessä on aina epäluotettava kertoja. Ihmisen lopullinen kuva syntyy toisten kertomana, näkemänä ja kuulemana.
(s. 232)

Pidin kirjasta, enkä usko olevani ainoa. Se on hyvin kirjoitettu ja rakennettu, ja sen kohde on elänyt mielenkiintoista elämää. Mitä muuta voi ihmiskirjalta vaatia? Ainoan miinuspisteen annan lehtijuttu-tyylisistä nostoista, joita oli joka luvun ”parhaista paloista”. Palstattomassa tekstissä ne eivät mielestäni toimi, vaan lähinnä rikkovat sujuvuutta ja turhaan alleviivaavat tärkeitä tai hauskoja kohtia, kuin komedian ärsyttävä taustanauru.

43Kimi3

Valokuvia kirjasta

Suosittelen teosta kaikille Hotakaisen kirjoista, Kimi Räikkösestä, ryysyistä rikkauksiin -tarinoista tai vain viihdyttävästä kirjallisuudesta kiinnostuneille. Ei tarvitse olla vannoutunut fani.

Kirjasta muissa blogeissa mm.:

Kulttuuri kukoistaa
Jokken kirjanurkka
Kirsin kirjanurkka

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: