Naomi Novik: Uprooted

39_uprooted

Naomi Novik: Uprooted
Pan Books: 2016 (2015)
Ei toistaiseksi suomennettu
Sivuja: 435
Kansi: crushed.co.uk
Tampereen kirjastosta

Naomi Novik on amerikkalainen kirjailija, joka tunnetaan erityisesti Temeraire-sarjastaan. Sarjan kaksi ensimmäistä osaa (Kuninkaan lohikäärme ja Jadevaltaistuin) on suomennettu, mutta loput seitsemän osaa ovat toistaiseksi vailla käännöstä. Samoin on käännöstä vailla myös Uprooted, itsenäinen saduista aineksia lainaava fantasiateos.

”Our Dragon doesn’t eat the girls he takes, no matter what stories they tell outside the valley. (–) They talk as though we were doing human sacrifice, and he were a real dragon. Of course that’s not true: he may be a wizard and immortal, but he’s still a man, and our fathers would band together and kill him if he wanted to eat one of us every ten years. He protects us against the Wood, and we’re grateful, but not that grateful.” (s. 3)

Päähenkilö, 17-vuotias Agnieszka, asuu Polnyan kuningaskunnassa, laaksossa sijaitsevassa Devernikin kylässä.  Laaksoa ja sen kaikkia kyliä varjostaa lumottu Metsä. Metsään joutuneet eivät palaa takaisin, laaksoon hyökkää metsästä outoja petoja tai sieltä kulkeutuu tappavia sairauksia. Ja metsä leviää kaiken aikaa. Metsältä laaksoa suojelee tornissa asuva velho, the Dragon (tai Sarkan). Kymmenen vuoden välein velho valitsee itselleen laakson kylistä yhden nuoren tytön palvelijakseen torniinsa. Jo ensimmäisessä luvussa Agnieszka tulee valituksi ja päätyy vanhan (mutta nuorelta näyttävän) velhon palvelukseen. Tavallisesti palvelijan tehtäviin kuuluu velhon ruoan laittaminen ja harvakseltaan tälle ääneen lukeminen, mutta Agnieszkalle the Dragon alkaakin opettaa magiaa. Selviää, että Agnieszka on noita, jota velholla on kuninkaan lakien mukaan velvollisuus opettaa.

Kun Agnieszkan paras ystävä Kasia siepataan Metsään, päättää kokematon noita pelastaa hänet. Tästä alkaa sarja tapahtumia, jotka vievät Agnieszkan kuninkaan hoviin, lähes sotaan naapurivaltiota vastaan ja lopulta takaa-ajettuna takaisin laaksoon, taisteluun Metsää vastaan. Kaiken keskellä Agnieszka oppii käyttämään magiaansa kaiken aikaa paremmin ja jopa yhdistämään sen the Dragonin magiaan. Analyyttinen ja temperamenttinen the Dragon muodostaa Agnieszkan kanssa voimakkaan parin, jonka välille kehittyy kummankin vastustelusta huolimatta myös romanttisia tunteita.

Rakastuin maailmaan ja tarina vei mukanaan ensimmäisiltä sivuilta. Slaavilainen mytologia, perinteinen fantasia ja Grimmin sadut sekoittuvat teoksessa keskenään ja luovat uuden, synkän ja lumoavan maailman, jossa magia voi olla sekä matemaattisen tarkkoja kaavoja kirjoissa että tuntemuksiin perustuvaa virtaa. Teos on ihanan romanttinen maaginen satu, mutta käsittelee hienosti myös ihmisen ja luonnon suhdetta sekä kuoleman ja muutoksen hyväksymistä osana elämää.

Teoksessa negatiivista oli osan henkilöhahmoista latteus ja paperisuus. Esimerkiksi Agnieszkan ystävä Kasia oli täysin persoonaton, ja kaikki vähäisemmät sivuhenkilöt hyvin yksiulotteisia. Keskityin kuitenkin niin tiiviisti juoneen, etten juuri murehtinut hahmoja lukiessani. Pääparissa oli riittävästi syvyyttä ja suurin osa tärkeimmistä sivuhenkilöistäkin oli hyvin rakennettuja.

Suosittelen kaikille romantiikan ja sadunomaisen fantasian ystäville ja aion ehdottomasti itse lukea uudestaan!

Teoksesta myös blogissa Taikakirjaimet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: