Jeff VanderMeer: Hävitys

Tämä yllättävän uusi teos löysi minut aivan sattumalta. Mistäs sen olisi tiennyt, että pätkä alkukielisestä alusta oli osa fantasia- ja scifikirjallisuuden kurssini lukupakettia. Kiinnostuin heti ja ryntäsin kirjastoon lainaamaan koko kirjan suomenkielisenä.

Annihilation

Jeff VanderMeer: Hävitys. 
Eteläraja-trilogia 1 
(Annihilation. 
Book 1 of the Southern Reach Trilogy)
Like 2015 (2014)
Suomennos: Niko Aula
Kansi: Eric Nyquist
Sivuja: 222

Neljä eri alan asiantuntijaa on lähetetty tutkimusretkikunnaksi X-alueelle, rannikkokaistaleelle, jonka tuntematon ympäristökatastrofi on tyhjentänyt ihmisistä. Retkikunta on kahdestoista hallituksen alueelle lähettämistä retkikunnista, joista kaikki eivät ole palanneet kotiin. Päähenkilömme on biologi, jonka tehtävä on tutkia erityisesti alueen muutostilassa olevaa luontoa. Pian käykin ilmi, että luonnossa on todella jotain vialla, eivätkä rakennuksetkaan ole aivan tavallisia. Vai mitä mieltä olette tornista, joka kohoaa taivaiden sijaan maan sisään?

Teoksen henkilöiden nimiä ei missään vaiheessa paljasteta. Biologi selittää heti alussa, ettei niillä ole merkitystä: ”Meidän oli tarkoitus keskittyä tavoitteeseemme ja kaikki henkilökohtainen tuli jättää taakse. Nimet kuuluivat sinne mistä olimme tulleet, eivät X-alueelle” (s. 14). Nimettömyys aiheutti pieniä ongelmia samaistumiseen, ja varsinkin kolme muuta retkikunnan jäsentä jäävät etäisiksi. Toisaalta, ehkä hyvä niin, kun tietää kuinka heidän käy. Mutta ei siitä enempää.. Aivan lopussa varmistuu se, mikä kaiken aikaa on tuntunut loogiselta: koko teos on biologin päiväkirja alueella viettämästään ajasta.

Kirjan koukuttavuus perustuu epätietoisuuteen. Koko alue on suuri mysteeri biologille, mutta vielä suurempi lukijalle. Yliluonnolliselta vaikuttavat tapahtumat eivät saa selitystä, kaikki on kaaosta ja takaraivossa kolkuttaa paniikki. Kauhu on teoksen kantava voima, mutta yhtään tämän pidempää romaania se ei olisi jaksanut.

Ihmisten hylkäämästä X-alueesta tulee mieleen scifityylinen dystopia (vai sittenkin luonnon utopia?), mutta kirjan genreluokitus on silti hankalaa. Ulkomaailmasta puhutaan kovin vähän, eikä päivämääriä käytetä, joten kyseessä voi olla yhtä hyvin oma (fantastinen) maailmansa, meidän maailmamme tulevaisuus tai vaihtoehtoinen menneisyys. Kauhua, scifiä vai fantasiaa? Lukijan kannalta se on kuitenkin se ja sama.

Rakastuin ja luen heti toisen ja kolmannenkin osan, kunhan ne vain ensin julkaistaan suomeksi. Ja ai niin! Plussaa hienosta kannesta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: