Kaksitoista klassikkoa 2/12: Tyhmyyden ylistys

Klassikot jatkuvat! Tämä kirja minulla oli jo valmiiksi hyllyssäni, vaikka en ollutkaan saanut sitä kokonaan luetuksi. Hyvä, että nyt tuli pakko siihenkin. Ei nimittäin ole mielestäni mukavaa, jos kirja pysyy pitkään lukemattomana hyllyssäni. Joka tapauksessa…

rotterdamErasmus Rotterdamilainen: Tyhmyyden ylistys
Karisto 2010 (1509)
Sivuja: 192
Suomennos: Kauko Kare

Erasmus Rotterdamilainen (1466 – 1536) oli yksi renessanssin tunnetuimmista ja merkittävimmistä humanisteista. Hän kirjoitti ja käänsi useita kirkollisia ja yleishumanistisia tekstejä, ja jotain osaa hän näytteli myös uskonpuhdistukseen liittyvissä tapahtumissa, vaikka pysyttelikin puolueettomana.

Tyhmyyden ylistyksen Erasmus kirjoitti 1509. Teosta kuvaillaan satiiriseksi ja leikkisäksi esseeksi Tyhmyydestä. Siinä itse Tyhmyyden jumala pitää puolustuspuheen itselleen ja osoittaa olevansa kaiken maallisen onnen lähde. Itseään ylistäen Tyhmyys käy läpi eri ihmisryhmiä, joissa hänen kannattajiaan esiintyy. Alku oli minustakin leikkisä ja satiirinen, mutta sitten tylsistyin. Essee alkoi toista itseään, eikä edennyt mihinkään. Vasta reilusti puolenvälin jälkeen tekstissä päästiin siihen, mikä ilmeisemmin oli itse asia: katolisen kirkon ja kristinuskon tyhmyyden esittämiseen.

Erasmus arvostelee itsepetosta, teeskentelyä ja oman edun tavoittelemista, jotka siihen aikaan kirkoissa rehottivat. Tyyliltään essee on tyypillinen renessanssihumanistin teos, jossa vilisee lukuisia viittauksia klassiseen kirjallisuuteen ja antiikkiin. Näitä viittauksia tuntemattomalle suomentaja Kauko Kare on koonnut Kariston laitoksen loppuun joukon sivukohtaisia selityksiä, joita oli kyllä mielenkiintoinen lukea.

Olihan tämä kiintoisa klassikko ja suomennos vaikutti laadukkaalta, mutta sittenkin… Toisti vauhtia kaipaavalle nykylukijalle liikaa itseään, eikä edennyt mihinkään. Ja tiedän, ettei esseiden tarvitse edetä, mutta olisi edes ollut vähän lyhyempi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: