E-kirjat, eli kuinka lukemistoni päivittyi nykyaikaan..

Mitä minulle on tapahtumassa? Luin kirjan, joka on ilmestynyt tällä vuosikymmenellä, vieläpä vain kaksi vuotta sitten! Lisäksi (ja tämä on suurin hämmästys) luin sen e-kirjana! No, selitän vähän tämän omituisen, täysin rutiinien vastaisen tapahtuman syitä..

Minulla on alusta asti ollut epäilykseni e-kirjoista, enimmäkseen vain siksi, että olen materialisti: kirjojen omistaminen on mukavaa, ja niiden katselu kirjahyllyssä rauhoittavaa. Pidän myös painetun kirjan selailusta tunnusta, ja uskon (tiedän) näyttöpäätteellä lukemisen pidemmän päälle rasittavan silmiä. Näiden seikkojen lisäksi olin kuvitellut, että e-kirjojen hankkiminen olisi kovin hankalaa ja vaatisi monia kirjautumisia ja rekisteröitymisiä erilaisiin lukuohjelmiin jne. jne.

Nyt kuitenkin kouluprojektin parissa jouduin ottamaan selvää sähkökirjoista, tai oikeastaan niiden saatavuudesta kirjastoista. Kuulun Piki-verkkokirjaston piiriin, joten kirjauduin sinne tunnuksillani ja etsin e-kirjat. Valikoima ei ole kovin laaja, vain muutamia satoja teoksia, mutta kasvaa koko ajan. Valitsin nimen ja kannen perusteella yhden, jonka päätin kokeeksi lainata. Lainaamiseen oli kaksi tapaa: online lukeminen tai omalle laitteelle lataaminen. Latasin ohjeiden mukaan Adoben sivuilta Adobe Digital Editions -ohjelman omalle koneelleni ja lainasin/latasin kirjan ohjelmaan. Adoben sivuille jouduin rekisteröitymään, ja sen jälkeen kerran kirjautumaan ohjelmaa ensimmäistä kertaa avatessani. Sen enempää ei tarvittu. (Muistutan, että luin kirjaa Windows koneella, muilla laitteilla prosessi on hieman eri, mutta ei sen vaikeampi.)

Adobe Digital Editions
Adobe Digital Editionsin kirjastonäkymä ja kaksi kirjaa..

Kirja on nyt koneellani, ja kun 14 päivän laina-aika on ohi, se palautuu automaattisesti. Ohjelma tallentaa kirjanmerkkini, ja lukeminen on yllättävän miellyttävää ja helppoa. Kaikkia olettamuksiani en kumoa. Perinteinen kirja on käsin kosketeltavampi, enkä koekirjaani pidempää (255s.) opusta jaksaisi kirkkaalta näytöltä lukea (mutta ehkä taustavalottomalla lukulaitteella?). En edelleenkään halua ostaa itselleni (vielä aika kalliita) e-kirjoja, mutta niiden lainaamista jatkan ehdottomasti!

Ai niin, ne tämän vuosikymmenen kirjat… Juuri kun pitäisi syventyä klassikoihin. Graeme Simsionin Vaimotesti oli koelainakirjani, eikä tarkoitus ollut koukuttua… Onneksi olen ollut kipeänä, joten on ollut päivät aikaa lukea. Ihana kirja!

P.S. RIP Terry Pratchett, onneksi Kuolema ei ollut sinulle vieras hahmo.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: