Teatterin taikaa!

Mustapukuinen_nainen
Kuva: Harri Hinkka

Mustapukuinen nainen / Tampereen Teatteri
Ensi-ilta 5.9. 2014, kesto noin 1h 45min
Ohjaus Tommi Auvinen
Rooleissa Esa Latva-Äijö ja Jukka Leisti
Lavastussuunnittelu Marjatta Kuivasto
Valosuunnittelu Tuomas Vartola
Äänisuunnittelu Janne Auvinen

Kävin eilen Tampereen Teatterissa katsomassa Susan Hillin kauhuromaaniin The Woman in Black perustuvan näytelmän Mustapukuinen nainen. Ja oli se hurja…

Aisanajaja Kipps on nuorena kokenut kauheita, ja vielä vuosia myöhemminkin hän näkee painajaisia tapahtumista. Saadakseen kaikelle pisteen, hän on päättänyt kertoa tarinansa läheisilleen. Hän pyytää apua teatterialan asiantuntijalta, ja yhdessä he käyvät vuosien takaiset tapahtumat läpi, luoden niistä samalla näytelmän. Teatterintuntija (Esa Latva-Äijö) Esittää nuorta Kippsiä ja Kipps (Jukka Leisti) ottaa haltuunsa kaikki muut henkilöhahmot.

 Nuori Kipps on saanut tehtäväkseen käydä läpi kuolleen leskirouva Drablow’n omaisuuden. Sitä varten hänen on matkustettava lesken kartanoon Ankeriasrämeelle. Paikasta liikkuu epämääräisiä huhuja, mutta vasta kun Kipps näkee hautausmaalla mustapukuisen naisen, alkaa koko paikan kammottavuus paljastua hänelle.

 Näytelmässä vaihtelevat metafiktiivisesti teatterin tekemiseen keskittyvät kohdat, sekä itse kauhutarina. Teatterikohtien komediallisuus ja kirkkaat valot tuovat mukavaa helpotusta kauhun keskelle. Kuitenkin erityisesti alussa on epäselvää, millaiseksi näytelmä on kulkemassa, kun keskitytään teatterin tekoon ja kauhusta ei näy vielä häntääkään. Leisti ja Latva-Äijö hoitavat roolinsa luotettavasti läpi kohtausten. Erityisesti Leistin monipersoonainen hahmo tuo mukaan kaivattua komediallisuutta, joka keventää tunnelmaa juuri sopivissa kohdissa.

Mustapukuinen nainen osoittaa, kuinka vähän tarvitaan teatterin taian saavuttamiseksi. Lavasteina on vain pari ovea, tuoleja ja arkku, kaikki muu tuotetaan valojen ja savukoneen avulla. Ne, ja uskomattoman tiivis tunnelma luovat katsojien eteen sumuisen Englannin rämeineen ja pikkukylineen.

Paikoitellen korviavihlova musiikki ja alun hermostuttava jankkaus unohtuvat, kun näytelmä saavuttaa loppunsa. Mustapukuinen nainen on mahtava kokonaisuus. Hiljainen ja savukoneen jäljiltä punasilmäinen yleisö vaeltaa pois teatterista pimeään syysiltaan, minä mukana joukossa.

Mahtavaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: